Lussekatter – julklassiker med saffran & Cointreau

130
Lussekatter en julklassiker med saffran, russin och Cointreau

Baka innan lucia och fika hela julen

En klassiker som man bara måste hinna med innan lucia är Lussekatter. Detta är en bulle som åker med i alla sammanhang inför jul. Perfekt att ta med på resan, till lussefika i skolan eller till dagis. Det brukar även bli en stor burk som står framme samt några påsar i frysen. Har man tur hittar man en liten bortglömd påse i frysen långt in på våren.

Om inte annat är det en av de bak som lyckas samla hela familjen. Alla vill göra sina egna former och experiment. Stora, små och flätade varianter. Finalen är som alltid att efter jäsningen trycka i alla russin. Något som jag personligen diskret bruka peta bort när det är dags att ta en till jul-fikat.

En ny variant

En variant man ser ofta på kaféer är att man strött på lite pärlsocker. Vi provade därmed både russin pärlsocker. Gott populärt och gör lussekatterna lite lyxigare.

Lussekatter 80 st

350 g smör
1 liter mjölk
100 g jäst
3 dl socker
2 tsk salt
2 påsar saffran á 1/2g
1 sockerbit
2 tsk Cointreau (skölj ur morteln med)
3 liter vetemjöl

Tillbehör

Russin
Ägg att pensla med
Pärlsocker

Gör så här:

1. Smula jästen i bunken. Häll över socker och salt.
2. Mortla saffran med sockerbiten. Häll på Cointreau och ner i bunken.
3 Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37 grader. Häll över jästen.
4. Blanda i 2,5 liter vetemjöl.
5. Jäs i ca 45 min
6. Knåda i resten av mjölet på bakbordet och forma ”katterna” till valfria figurer.
7. Jäs på plåten i ca 45 min, eller dubbel storlek, under bakduk.
– Sätt ugnen på 250 grader –
8. Garnera med russin. Pensla med ägg och strö på pärlsocker.
9. Grädda mitt i ugnen 8-10 min.