Kaffebullar – Anna-Greta kakor

11107
Goda kaffebullar att doppa när det bjuds

Kaffebullar – Mamma, har du receptet på den?

Jag mindes plötsligt en kaka som någon släkting hade med sig i en folieform då jag fyllde 10 år. Jag fyller på sommaren och bodde ibland under sommarlovet hos min mormor i hennes sommarstuga i Brastad, norr om Uddevalla. Ett trevligt inslag var alltid då någon kom på besök. Självklart hade gästen då med sig något till kaffet – kaffebullar.

- Annons -
 
Följ 💚 vår spellista på Spotify med avslappnande musik.
 
 

Jag ringde min mor och försökte förklara vilken kaka jag menade. Hon fattade först ingenting. Men plötsligt: ”Ahh du menar sånna, Anna-Greta kakor!” Hon hade inte receptet men mindes klart vilken succé de alltid gjorde. Min mor ringde Anna-Greta själv för att höra om hon hade receptet men Anna-Greta menade på att det i själva verket var ”Moster Anita” som brukade göra kakorna….  Jösses!

Till slut fann vi receptet i min mormors lilla häfte. De kallas egentligen ”Goda kaffebullar” men från min sida av släkten har alltid kakan kallats Anna-Greta kaka. En succé!


Anna-Greta kakor

RECEPTET GER: 40 Portioner
FÖRBEREDELSE: 10 min
TILLAGNING: 15 min
FÄRDIG PÅ: 25 min

Goda kaffe-bullar med pärlsocker på.

Ingredienser

 • 200 g smör
 • 2,25 dl socker
 • 2 st ägg
 • 7 dl vetemjöl
 • 3 tsk bakpulver
 • 1 skål pärlsocker

Tillagning

 1. Sätt ugnen på 200 grader.
 2. Rör ihop smör och socker i en bunke. Blanda väl till en slät smet.
 3. Rör ner ett ägg i taget.
 4. Blanda i mjölet och bakpulvret.
 5. Rulla till ca 3 cm stora kulor.
 6. Tryck ner halva kulan i en skål med pärlsocker.
 7. Lägg på plåten med sockret uppåt och grädda i ca 15 min.

 

Hur man bäst avnjuter en kaffekaka

Godast är det såklart att servera doppet med lite kaffe. Förr doppade man kakan i kaffet för att mjuka upp den lite grann. Kanske för att spara dåliga tänder (om man ens hade några) eller kanske för att kanske var så hård. (Var kakor verkligen hårdare förr?)

Den här kaffekakan är en ganska lagom i konsistensen. Varken hård eller mjuk. Den går att doppa i kaffet om man vill men du riskerar troligen inga tänder om du biter i den.

Smaklig fika!