Farmors Sockerkaka i långpanna

132225
Farmors snabba sockerkaka i långpanna

Rekordsnabb och jättegod

Den här är en sockerkaka som min farmor gjorde i en speciell långpanna något mindre än de som finns i dagens ugnar.

- Annons -
 
Följ 💚 vår spellista på Spotify med avslappnande musik.
 
 

Till den fanns ett ”kaffekopps-recept” som jag har räknat om för att passa med vanliga långpannor. Den vi använder nu är ca 34×40 cm och ganska typisk för de flesta ugnar idag.

Sockerkakan är väldigt snabb och enkel och gjordes enligt min far varje kväll innan tv-nyheterna då han var liten. Rekordet är 18 min från knäckt ägg till kaka i soffan!

Vill du variera receptet lite så har jag några goda förslag nedan.Farmor Ida’s snabba Sockerkaka

RECEPTET GER: 1 långpanna med 24 bitar
FÖRBEREDELSE: 10 min
TILLAGNING: 10 min
FÄRDIG PÅ: 20 min
En mycket god sockerkaka gjord i långpanna som är klar i ett nafs.

Ingredienser

 • 3 st ägg
 • 3 dl socker
 • 100 g smör
 • 1,5 dl mjölk
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 3,75 dl vetemjöl
 • 2 tsk bakpulver

Tillagning

 1. Sätt på ugnen på 225 grader.
 2. Vispa ihop ägg och socker till en slät smet.
 3. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Tag av från plattan och häll mjölken i kastrullen så smöret svalnar lite.
 4. Rör samman alla ingredienser och tillsätt sist bakpulvret.
 5. Häll smeten i en smörad och bröad långpanna. (Vi tar ibland kokos istället för ströbröd. Smarrigt!) In mitt i ugnen i ca 10 min.
 6. När kakan är klar så stör du försiktigt på ett tunt lager strösocker.
 7. Njut med kall mjölk!

MATRÄTT:
SVÅRIGHETSGRAD:familjereceptet

Sockerkaka – ett klassiskt bakverk

Sockerkaka är verkligen ett populärt bakverk. Kanske faktiskt ett av de mest populära. Som du ser i detta recept så gillar vi själva att göra den i en vanlig långpanna. Men det finns såklart fler sätt. sockerkaksrecept är ett enkelt grundrecept som både går att variera men också fylla på med lite olika saker.

Olika formar och former på sockerkaka

Det klassiska sättet är en rund form ofta lite dekorerad med ränder och med ett hål i mitten. Sen finns det så kallade springformar. De har en lös botten med ett slags tunnband runt om som är enkelt att ta av efter att kakan gräddat färdigt. I vårt överfyllda skåp med bakformar (och mycket annat i köksväg) så finns även flera rektangulära formar. Dessa är nog mina favoriter näst efter långpannan. De finns med olika bottnar. Några är helt släta men en är fint rundad med stora vågformade räfflor. Kakan blir väldigt fin när man stjälper upp den på en avlång bricka vi har.

Smör, ströbröd och kokos i formen

Detta är en av de viktigare sakerna när man gör en sockerkaka i form. Smöra och ”bröa” formen ger en väldigt god lite salt frasig yta utan på kakan när man vänt den. Använd alltid smör om du har möjlighet. Det ger en mycket finare smak än margarin.

En variant vi börjat med är att blanda ut ströbrödet med kokos. Denna blandning förhöjer smaken ytterligare. Kokosen blir på sina ställen nästan som rostad och blandar sig fint med ströbrödet. Detta går även bra att göra när du gör kakan i långpanna.

Tigerkaka och chokladkaka

Ett enkelt sätt att variera en vanlig sockerkaka är at blanda i lite kakao. När man hällt smeten från bunken ner i formen så lämnar man lite i botten på bunken. Rör därefter ner ett par skedar kakao i den resterande smeten. Ringla sedan kakaosmeten över sockerkakssmeten. Resultatet blir det man kallar ”Tigerkaka”. Man kan ju även blanda några skedar kakao i hela smeten. Då får man en mycket god mjuk chokladkaka med lite vaniljsmak i botten.

Chokladsmeten från Kärleksmums

Om man tycker en kärleksmums är lite väl mäktig med all choklad så kan man bara använda glasyren från detta recept och breda på. Strö även på ett lager kokos och du har fått en ljus kärleksmums. Urgott om du frågar mig. Det blir oftast denna variant om vi skall lyxa till det och ha kalas eller kompisar på besök.

Kaffekoppsmått

Detta recept är från min farmor. Originalet har kaffekoppar som mått i stället för deciliter. Här är en en enkel omvandlar till deciliter och du behöver ändra något gammalt familjerecept till moderna mått (du hittar detta på samma sida som länken nedan). Ibland har gamla recept bara ingredienserna i olika vikt. Då kan man behöva omvandla vikt till deciliter och centiliter. Här är en omvandlare mellan vikt och deciliter som enkelt gör detta efter vilka råvaror du har.

Lycka till med baket!