Köttgryta på rostbiff | Räcker hela veckan

Innehåller en reklamlänk som ger oss provision.

23439
Köttgryta på rostbiff

Fantstisk Köttgryta på Rostbiff

Jag tycker mycket om grytor. Det här är en köttgryta vi lagar när vi blir många till middag eller om jag vill ha en extra middag i frysen. Det bästa är att den smakar bara bättre om den får stå färdiglagad en extra dag i kylen! Vi brukar låta hela grytan stå i kylskåpet så var och en ta en portion och värma när det behövs. Just grytor brukar gå bra att värma i mickron.

- Annons -
 
Följ 💚 vår spellista på Spotify med avslappnande musik.
 
 

Vid en helgmiddag med några vänner så provade vi det här vinet till. Mycket gott!


Köttgryta på rostbiff

  • RECEPTET GER: 10 Portioner
En köttgryta på strimlad ”rostbiffsstek” med marinerat kött och tomat, grädde och vin i såsen.

Ingredienser

  • 2 kg rostbiff
  • 1 dl grillmarinad Caj P´s grillolja använder jag.
  • 1 dl rödvin
  • 1 msk grillkrydda
  • 1 st lök
  • 1 röd chilipeppar
  • 3 dl rödvinsglögg
  • 5 dl vispgrädde
  • 500 g passerade tomater
  • 5 st morötter finrivna
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 1 st köttbuljongtärning
  • 1-2 dl chilisås
  • 2-3 msk socker
  • smaka av med grovmald svartpeppar och salt

Tillagning

  1. Strimla den råa rostbiffen och lägg köttet i en påse med grillmarinad, rödvin och grillkrydda. Låt det ligga så här ett par timmar eller över natten.
  2. Bryn lök och chilipeppar i rapsolja.
  3. Bryn köttet. Låt det puttra i marinaden tills det mesta reducerats.
  4. Tillsätt glögg, grädde, passerade tomater, chilisås och tomatpuré.
  5. Tillsätt de finrivna morötterna.
  6. Krydda med buljongtärningar och socker samt smaka av med svartpeppar och salt.
  7. Låt grytan puttra i drygt en timma.

 



Vi älskar grytor

Vi använder en ganska stor gjutjärnsgryta med lock (Kökets favoriter) från Skeppshult. En stor favorit som jag använder ofta. När jag gör stekar eller smakrika grytor är den helt suverän. Jag gillar verkligen grytor. De är lite som en wok. Man lägger i ingredienserna en efter en för att bryna dem för att sedan tillaga allt under lock ibland flera timmar.

Äger du ingen gjutjärnsgryta så skaffa en direkt. Ju mer du använder den desto bättre blir den. Enda baksidan är vikten. Det är rätt krånglig att skölja ur efteråt. Det är knappt man får ner den i vasken, men vad gör det.

Det är något speciellt med gjutjärn och matlagning. De flesta stekpannor funkar ju till det mesta. Men vill man göra något riktigt ordentligt, något som skall brynas med smör, vitlök, vin, kryddor ja då blir det gärna att jag tar fram grytan eller pannan av gjutjärn.