Jalin brödkaka med havregryn

10011
Brödkaka på havregryn gröt bröd

Brödkaka till söndagsfrukosten

En av de första gångerna som vi bakade detta bröd så slog vi till med dubbel sats. Vi hade plåtar på jäsning högt och lågt över hela köket. Morgonen därpå skulle vi äta av brödet till frukost. När äldsta sonen drog ut sin stol stod där fortfarande en plåt på jäsning som vi hade glömt. Men det gjorde inte så mycket. Vi hade ju fyllt skafferiet med bröd från de sju andra plåtarna.

- Annons -
 
Följ 💚 vår spellista på Spotify med avslappnande musik.
 
 

En fantastiskt god brödkaka som man lätt blir beroende av. Det är mycket enkelt att baka då det bara ska jäsa en gång. Perfekt till en kopp te med ost och mammas päronmarmelad på.

Ett tips är att gör en rejäl laddning med detta bröd. Det är enkelt att frysa i i påsar och går fot att tina. De blir riktigt goda när de tinat. De är också perfekt utflyktsmat. Ganska rejäla och matiga utan att kännas för grova och mäktiga. De är en riktig fröjd på varje fika.

Receptets ursprung är lite oklart så vi brukar själva, lite på skoj kalla brödet ”Jalin-kaka”.


Brödkakor på havregryn

RECEPTET GER: 4 plåtar (48 bitar)
FÖRBEREDELSE: 45 min
TILLAGNING: 10 min
FÄRDIG PÅ: 55 min
Saftiga frukostmackor gjorda med havregryn i degen.

Ingredienser

  • 3 dl havregryn
  • 6 dl vatten
  • 1 msk salt
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 hg jäst
  • 1 dl sirap
  • 2 tsk kardemumma
  • ca 15-25 dl vetemjöl blanda i till lagom konsistens
  • Tillagning
  1. Koka först ihop en gröt av havregryn, vatten och salt. Låt koka i 3 min.
  2. Lägg i smöret i gröten så att det smälter. Blanda sedan i mjölken och låt det bli fingervarmt.
  3. Smula ner jästen i en bunke och häll över sirap.
  4. Mortla kardemummakärnorna och häll i.
  5. Häll grötblandningen i bunken och tillsätt mjölet under omrörning så att degen får lagom konsistens.
  6. Dela degen i 5-6 delar och kavla ut till rektangulära brödkakor som täcker hela plåten. Nagga brödkakan med en gaffel.
  7. Låt jäsa i 45 minuter under bakduk.
  8. Pensla med smör blandat med lite vatten.
  9. Gräddas i 8-10 min långt ner i ugnen i 250 grader.