Kardemummakaka i långpanna – till fredagsfikan

18601
Mjuk kardemummakaka i långpanna eller form

En riktigt god kardemummakaka till kaffet. Extra gott blir det med mannens fina latte-art till. Detta är ett klassiskt enkelt recept utan massa andra tillägg och där kardemumman är i centrum.

- Annons -
 
Följ 💚 vår spellista på Spotify med avslappnande musik.
 
 

Det som jag gillar med att baka i långpanna, är att det bara är att dela upp kakan i det antal bitar som behövs. Den här satsen ger mellan 24 och 36 höga fina bitar. En favorit när man står för fredagsfikat på jobbet. Då räcker en långpanneform långt. Det här receptet ger en ganska hög kaka även i långpanna så man kan enkelt göra lite mindre och fler bitar om det skulle behövas. Har du en långpanna med lite högre kant så kan den vara bra att använda till denna kaka.


Kardemummakaka

En mjuk kaka i långpanna. Godast om man stöter kardemummakärnorna i en mortel för att få en riktigt fin kardemummasmak.

Ingredienser

 • 300 g smör
 • 3 st ägg
 • 4,5 dl socker
 • 4,5 dl mjölk
 • 12 dl vetemjöl
 • 4,5 tsk bakpulver
 • 2 tsk kardemummakärnor
 • 5 msk pärlsocker

Tillagning

 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Smörj och bröa långpannan.
 3. Smält smöret och låt det svalna.
 4. Vispa ägg och socker några minuter så att smeten blir fluffig.
 5. Tillsätt mjöl, bakpulver, de mortlade kardemummakärnorna, mjölk och smör.
 6. Häll smeten i långpannan och strö över pärlsockret.
 7. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 25 min.

 Så här kan du variera din kardemummakaka

Rund kakform

Jag gillar att både baka och laga mat i långpanna. Det är på många sätt som en stor stekpanna med övervärme. När vi började göra kardemummakaka så blev det oftast i en rund form. Till en början i en rund lätt vågig form med hål i mitten. Receptet vi hade gjorde att kakan antingen svämmade över i ugnen eller att den blev så hög att den inte kunde stå. Det senare gjorde att vi fick skära bort en bit innan vi vände formen och stjälpte ur kakan.

Springform

Det ledde till att vi började använda den största av våra springformar. (En lös botten med ett spännbart brett tunnband runt.) Detta gjorde at kakan höll sig i formen. Det finan med en springform till kardemummakaka är att man inte behöver vända kakan och servera den med botten upp. Här tar man bara bort kanten och serverar kakan på springformens botten. Detta gör samtidigt att man får den fina sidan upp. På den här kakan är det alldeles särskilt roligt eftersom den får en väldigt vacker ovansida med halvsmälta pärlsockerbitar över toppen.

Avlång kakform

Vi provade också en avlång rektangulär form. Detta ger flera lite jämnare bitar som man kan skära upp som brödskivor. Det luriga med alla andra formar än springform och långpanna är att man vill försöka få den fina ovansidan upp vid serveringen. Det kan vara lite lurigt att få ur kakan ur den avlånga formen utan att skada toppen. Mycket smör och ströbröd i formen gör susen här. Då brukar det inte vara några problem att få loss kakan efter gräddning.

Andra mjuka kakor i långpanna

Vi har en verklig familjefavorit som görs i långpanna. Vi kallar den ”Farmors sockerkaka” och är mycket riktigt ett gammalt kaffekoppsrecept efter min farmor. Det är en enkel, snabb och ack så god sockerkaka som vi slänger ihop under 20 min om det är något festligt tillfälle. Rekommenderas!