Silviakaka i långpanna – extra stor och lyxig

1046
Silviakaka i långpanna extra stor och lyxig

Lyxig kaka man alltför sällan blir bjuden på

Väldigt få tackar nej till en bit  Silviakaka. Detta är nog en personlig favorit. Den är självklar i alla receptsamlingar men det är inte ofta man blir bjuden på en bit. Därför så mycket större anledning att göra en själv. Den mottages alltid med stor förtjusning och gör vilken tillställning som helst extra lyxig.

Tips: häll kokos i formen

En variant som gör det hela extra smarrigt är att tillsammans med ströbrödet hälla lite kokosflingor i långpannan. Tillsammans med det lite salta smöret och ströbrödet blir det en mycket god botten på kakan.


Silviakaka i långpanna

Sätt ugnen på 175 grader.
Tid i ugn: 15 min.

Smet

  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 1,5 dl kallt vatten

Kräm

  • 150 g smör
  • 1,5 dl socker
  • 2 äggulor
  • 3 tsk vaniljsocker
  • Garnera med kokos, knappt 1 dl.
  • Gör så här

Gör så här

1. Vispa ägg och socker.
2. Blanda vetemjöl och bakpulver. Rör ner i äggsmeten.
3. Rör i vattnet.
4. Smörj långpannan och strö med kokos eller ströbröd, så fastnar inte kakan i plåten.
5. Ställ in i ugnen, 175 grader i 15 min.
6. Rör ihop krämen i en kastrull, på svag värme!
7. När kakan svalnat en aning, bred på krämen och strö över kokosen.
Om du vill ha variation kan kakan bakas i en rund springform. Då räcker det med 2/3 av smeten. Den tar lite längre tid att baka, 45 min i 175 grader.

 

Prova även denna favorit.

Kardemummakaka i långpanna – till fredagsfikan