Marängtårta i långpanna med sockerkaksbotten

1179
Marängtårta i långpanna med sockerkaka i botten.

Populär Marängtårta i långpanna

Den födelsedagstårta jag oftast önskade mig som barn var den här. Den kan verka som något av ett mästarprov då marängen gräddas samtidigt som sockerkaksbotten. Men en marängtårta i långpanna ser nog krångligare ut än det är.

Själv har jag hunnit få god rutin då den har blivit ett önskemål (läs: krav) vid åtminstone två av våra tre barns födelsedagar (samt min egen). Den är rätt mäktig så detta recept räcker lätt till 8-10 personer.

I receptet nedan delar man kakan i två delar och använder dem till under- och överdel. Vid stora kalas gör jag oftast två hela långpannor som får bli dessa delar. Då brukar det räcka ordentligt. Blir det något över så gör det ju inte heller något. Efter en natt i kylskåpet så smakar den nästan ännu bättre.

Marängtårta

Av Joakim Publicerat: augusti 19, 2013

  • Receptet ger: 12 bitar
  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15-20 min
  • Färdig på: 35 min

Maräng och sockerkakstårta med grädde och bananfyllning.

Ingredienser

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa äggulorna och sockret. Spara äggvitorna.
  3. Smält smöret och blanda med mjölken. Häll i blandningen.
  4. Tillsätt vaniljsockret, mjölet och bakpulvret.
  5. Bred ut smeten på ett smörpapper i en långpanna.
  6. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
  7. Rör försiktigt i 2 dl socker.
  8. Bred ut marängsmeten ovanpå sockerkakssmeten. Använd en stekspade.
  9. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 min tills marängen fått en fin färg.
  10. Dela den färdiga kakan på mitten och lägg vispad grädde och skivad banan på den ena delen.
  11. Lägg den andra delen ovanpå som ett lock.