Saffranslängd med vit choklad – en riktig juldröm

894
Saffranslängd - Vetelängd med saffran och vit choklad
En ofta önskad favorit till jul. Funkar bra att frysa in. (Fast när man letar efter den i frysen är den alltid slut.) | Foto: Familjereceptet

Lyxig vetelängd med saffran och vit choklad

Denna är ett måste till julfika och gärna att det finns ett par längder i frysen att tina när det kommer besök. Ett extra plus får denna längd av våra vänner när den serveras efter långsam värmning på svag värme i ugn eller i mikron. Som nybakat!!

- Annons -
 
Följ 💚 vår spellista på Spotify med avslappnande musik.
 
 

Har du precis bakat den så är den ju såklart enormt god att servera ljummen så att chokladen är lite smält. En latte sätter pricken över i till denna😃😍

Saffranslängd med vit choklad

Ingredienser till två längder som fyller en hel plåt:
Deg
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst, söta degar
  • 1,5 dl socker
  • 1 ägg
  • 2 påsar saffran á 1/2 g
  • Ca 15 dl vetemjöl
Fyllning
  • 150 g vitchoklad
  • 150 g vit choklad med citronsmak
  • 100 g smör
  • 1-2 dl strösocker

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Häll över socker och saffran.
  2. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. När det är fingervarmt häll det över jästen och rör tills jästen smält helt.
  3. Tillsätt ägget.
  4. Tillsätt mjölet, tills degen känns lagom smidig.
  5. Jäs under bakduk i 30-40 min.
  6. Börja med fyllningen genom att hacka chokladen grovt och fördela hälften av varje i två skålar. Ställ fram smöret så det blir rumstempererat.
  7. Dela degen på mitten och kavla ut varje del till var sin rektangel som är ca 1/2 cm tjock.
  8. Bred ut hälften av fyllningens smör och strö på hälften av sockret. Fördela den hackade chokladen som ett brett band i mitten, täck ca 1/3. Vik över längden från kanten så att chokladen täcks från båda sidor.
  9. Gör likadant med nästa halva av deg och fyllning.
  10. Lägg båda längderna på en plåt med bakplåtspapper.
  11. Jäs under bakduk 30-40 min.
  12. Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
  13. Grädda i 25-30 min i mitten av ugnen, 180-200 grader.
  14. Svalna under bakduk.

Ok, nu har du en saffranslängd på julbordet. Det räcker långt men behövs mer på faten så är gaffel-pepparkakor något som kommer att gillas stort.

Fler godsaker: De godaste lussebullarna – klassiker med lite extra i degen