Parmesan-bröd – Underbart gott

486
bröd med parmesan penslat med smör

Bröd med Parmesan penslat med smör

Ett riktigt gott ostbröd! Det får en extra god yta som är salt och knaprig, eftersom det penslas med smör innan det ska in i ugnen. Mycket parmesan och oregano ger dess karakteristiska smak. Det är bara att njuta av det som det är med ditt favorit pålägg eller till en soppa eller med skaldjur… Och såklart även naturell med en stor kopp te.

Även vår söta dotter som ratar allt med ost låter sig väl smaka av detta goda bröd. Vi äter det både till middag och frukost.

Parmesanbröd

parmesan-brod-©2013-familjereceptet_se

RECEPTET GER: 2 limpor
Ett mycket gott och smakrikt matbröd som passar till en gryta men även till en stor kopp te.

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 6 dl mjölk
  • 100 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 3 msk sirap
  • 2 tsk oregano
  • 2 dl riven parmesanost 80g
  • 16-18 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Smält smöret och häll i mjölken så att det blir fingervarmt.
  2. Smula jästen i en bunke, tillsätt salt, sirap, parmesanost och väl smulad oregano.
  3. Tillsätt mjölkblandningen och rör tills jästen löst sig.
  4. Tillsätt mjölet och låt jäsa i 35 min under bakduk.
  5. Knåda lätt och dela degen i två bitar. Forma degen till avlånga rullar. Lägg dem i varsin avlång och smord brödform.
  6. Låt dem jäsa i 35 min under bakduk.
  7. Smält smör och pensla bröden med smöret och smula över oregano. Baka bröden samtidigt i 200 grader i 40-45 minuter, längst ner i ugnen.