Mellanmålsbullar med Keso – Populära småfrallor

1623
småfrallor eller mellanmålsbullar med Keso

Småfrallor – snabba att plocka fram och så goda!

När barnen gick på dagis och blev hämtade mitt på dagen, bakade och åt vi dessa goda småfrallor vi kallar för Mellanmålsbullar. De vill fortfarande gärna ha de här bullarna på utflykter och som rast-mellanmål.

De är mycket goda med smör och ost på eller bara som de är. Bullarna går mycket bra att frysa in, så är det bara att tina några när man blir sugen. “De är alltid jättegoda” säger Agnes.


Småfrallor el. Mellanmålsbullar

RECEPTET GER: 96 små bullar
FÖRBEREDELSE: 1 tim 30 min
TILLAGNING: 50 min
FÄRDIG PÅ: 2 tim 20 min
Saftiga småfrallor med Keso i degen.

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 10 dl mjölk
  • 100 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 2 dl socker
  • 2 tsk hela kardemummakärnor mortla kardemumman så att den blir riktigt finfördelad
  • 400 g keso
  • 32 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt degspadet bli fingervarmt.
  2. Smula ner jästen i degbunken. Strö över socker, salt och mald kardemumma.
  3. Häll i lite av degspadet så att jästen löser sig. Tillsätt därefter resten av degspadet.
  4. Tillsätt keso och det mesta av mjölet.
  5. Låt det jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 45 min.
  6. Ta upp degen på bakbordet och arbeta degen smidig med resten av mjölet.
  7. Sätt ugnen på 250°.
  8. Trilla runda bullar. Lägg dem på bakplåtsklädda plåtar, ca 20st/plåt.
  9. Låt de jäsa till dubbel storlek, ca 30-45 min, under bakduk.
  10. Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen 8-10 min.
  11. Låt bullarna svalna på galler under en bakduk.

 

Perfekta att frysa in och ta med på utflykt

När vi skall på långresa med bilen så brukar vi ta en påse direkt från frysen. Den tinar lagom efter några mil och då är det bara att ta fram tub-osten eller marmeladburken. Urgott och enkelt. De håller sig saftiga även efter en period i frysen och har du en mikro tillhands så blir de som nya.

Väl smakad!