Sesambröd i långpanna

3
Sesambröd i långpanna

Att baka bröd är en uppskattad hobby hos mig. Det är så lätt att lyckas och det är mycket omtyckt här hemma att få nybakat bröd till soppan eller till kaffet.

Givna kort är “snabba” brödbak och då underlättar det med endast en jäsning. Då är bröd i långpanna att rekommendera. Det är bara att blanda ihop ingredienserna och trycka ut degen på plåten, låta jäsa och in i ugnen. Sedan är det bara att njuta av både doften och smaken av nybakat.

Hur gott är det inte när smöret smälter på de ljumna brödskivorna! Tillsammans med en välsmakande ost och lite hemgjord marmelad kan det bli en mycket god kombo.

Recept – Sesambröd i långpanna

Ingredienser:

  • 50g smör
  • 3dl filmjölk
  • 2dl mjölk
  • 50g jäst
  • 2 tsk salt
  • 2 msk sirap/honung
  • 1 dl sesamfrön
  • 2dl grahamsmjöl
  • 1l vetemjöl/vetemjölspecial
  • 2msk sesamfrön att strö över

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Tillsätt salt och sirap.
  3. Smält smöret och tillsätt filmjölk och mjölk så att blandningen blir fingervarm, 37 grader. Häll över jästen.
  4. Blanda i sesamfrön, grahamsmjöl och vetemjöl.
  5. Lägg ett bakplåtspapper i långpannan och stjälp upp degen. Tryck ut degen så att den täcker hela pannan. Skåra degen så att det blir 24 bitar med hjälp av en pizzaslicer/kniv.
  6. Strö över sesamfrön och tryck fast dem lite lätt.
  7. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
  8. Grädda i ugnens nedre del i ca 12 minuter.
  9. Låt svalna på galler under bakduk och servera ljumna.