Hovdessert (Marängsviss) – Originalreceptet

2278
Hovdessert eller Marängsviss

Årets höjdpunkt

På 70-talet firade vi ofta julen hos min mormor. Höjdpunkten (bortsett från julklapparna då förstås) var den givna efterrätten. Det var alltid samma. Och kom något förslag till alternativ, röstades det genast ner till förmån för det stora fatet med Hovdessert.

Så enkelt men så gott. På senare år har vi börjat fråga oss om receptet verkligen innehöll skivad banan. Min mor hävdar det bestämt men jag är inte helt säker. Mormor jobbade ibland med att packa upp lådor från de stora bananbåtarna som lade till i centrala Göteborg någon gång under 60-talet. Som en gåva av bananbolaget fick hon en banan-termometer och en märklig banangaffel med plasthandtag. De låg kvar i sin förpackning i ett skåp så länge jag kan minnas. Hon gillade trots det bananer. Det bästa hon visste var att doppa en i sockerskålen.

Ok, låt gå för banan. Jag skriver in det i receptet.



Ullas Hovdessert

  • RECEPTET GER: 8 Portioner
  • FÖRBEREDELSE: 10 min
  • TILLAGNING: 5 min
  • FÄRDIG PÅ: 15 min
Lyxig och enkel efterrätt som passar en Drottning.

Ingredienser

Tillagning

  1. Min mormor var noga med att bygga en hög pyramid med maränger i en stor skål.
  2. Klicka på vaniljglassen ovanpå.
  3. På med den skivade bananen.
  4. Bred på ett tjockt lager med vispad grädde.
  5. Chokladsåsen: Blanda socker, kakao och vatten. Värm på svag värme tills allt smält ihop.
  6. 10 sek före serveringen: häll över den varma chokladsåsen. Urgott!