Pannkakor med vaniljsmak – Snabbt och enkelt recept

1667
Recept på Pannkakor med vaniljsmak stekta i smör

Jättegoda och snabbt gjorda

Det här är ett av våra klassiska recept – Jag vet inte hur många tusen pannkakor jag stekt till barnen  – men receptet kan jag utantill. “Dubbelt så mycket mjölk som mjöl och ägg”. Nu gör barnen dem till och med själva. Enkelt! Vi har piffat upp vårt klassiska recept och kallar dem nu pannkakor med vaniljsmak.

Vi brukar ta i en nypa salt och en tesked vaniljsocker. Gott är också att smälta lite av smöret och hälla i smeten. Bra att tänka på är att börja med hälften av mjölken och sedan röra i alla ingredienser. Då slipper man klumpar i smeten. När man rört smeten tills den blivit slät så häller man i resten av mjölken. Godast blir pannkanorna om man lägger i en liten klick smör i stekpannan (som helst skall vara av gjutjärn) vid varje gräddning. Då kan man få en god småsalt frasig kant på varje pannkaka.

Självklart passar både lite vaniljglas och jordgubbssylt som tillbehör om det är frågan om en efterrätt. Eller varför inte några blåbär.

Klassiska pannkakor med vaniljsmak

RECEPTET GER: 10-15 pannkakor
  • 3 st ägg
  • 3 dl mjöl
  • 1 stor klick smör
  • 6 dl mjölk
  • 1 nypa salt
  • 1 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Blanda ägg, mjöl, salt och vaniljsocker med hälften av mjölken.
  2. Vispa till en slät smet.
  3. Smält smöret i stekpannan och häll i smeten.
  4. Häll i resten av mjölken.
  5. Lägg en liten klick smör i pannan vid varje stekning.