Teriyaki lax med nudlar

606
Teriyaki lax med purjolök

De fem hemliga kryddorna

Vid ett par tillfällen har jag vågat fråga kocken på restaurangen om vad rätten man just ätit innehållit. Oftast berättar de stolt precis hur allt är gjort.

Men varje gång vi besökte vår favorit thairestaurang försökte jag luska ut vad just nummer 19 innehöll. Det var en fantastiskt god rätt med obeskrivbar smak. Jag rabblade upp alla tänkbara ingredienser för att få någon reaktion. Just när servitrisen (som också var kock på stället) kom in med tallrikarna sa jag,
– Det är väl ingefära och röd curry som luktar så gott… eller?
Det är lustigt vad språkbarriären ställer till med just när man måste få reda på viktig fakta.

Tyvärr hann jag inte luska ut en enda av de fem hemliga kryddor som nummer 19 innehöll innan restaurangen en dag hade fått slå igen. Det var tydligen nån svensk lag som inte hade följts till punkt och pricka. Där försvann de fem okända kryddorna in i evigheten.

Teriyaki Lax = Snabbmat

Den här laxrätten däremot, snappade jag upp på ett japanskt ställe i Göteborg.
– Vad innehåller den här såsen då, frågar jag.
– Teriyaki, säger servitören.
– Åhh.. Ehh… Tack!
Inte en endaste hemlig krydda där inte!

Med få ingredienser och kort tillagningstid så blir detta en riktigt snabb maträtt. Ibland varierar vi laxen med kycklingfilét istället. Detta är så klart ännu mer populärt hos barnen som alltid tycker det blir för mycket fisk under veckorna.

Lax i teriyakisås

Av Joakim Publicerat: september 9, 2013

  • Receptet ger: 4 Portioner
  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Färdig på: 20 min

Laxbitar i en söt sojasås med purjo och smak av ingefära.

Ingredienser

Tillagning

  1. Salt och peppra laxbitarna runt om.
  2. Bryn laxbitarna i rejält med rapsolja.
  3. Tvätta och skiva purjolöken i stora diagonala bitar.
  4. Strö all purjolök över laxen och låt den mjukna.
  5. Häll i vattnet, soyan och teriyakisåsen. Riv över lite ingefära.
  6. Låt allt småputtra på svag värme tills laxen är klar.
  7. Servera med Japan ris eller nudlar.