Mosters enkla lingonsylt

3

När det är riktigt bra lingonår ger jag mitt ut och plockar de fina röda bären i utkanten av vår tomt. I jakten på ett gott recept på lingonsylt fick jag ett tips från min moster och det är jag nöjd med och använder det flitigt, en gång om året till vår hemgjorda lingonsylt. Det visar sig nämligen att min mamma använder samma recept och hennes hemlagade lingonsylt har alltid varit favoriten bland lingonsylter! Hur gott är det inte med lingonsylt till köttbullar, renskav, blodpudding eller potatismos. Hemlagat slår som sagt det mesta och att det är så enkelt är ett stort plus!

Recept – Mosters lingonsylt

Ingredienser:

  • 1 kg lingon
  • 1 dl vatten
  • 0,5 kg strösocker.

Gör så här:

  1. Rensa och skölj lingonen. Låt de rinna av i ett durkslag.
  2. Lägg lingonen i en gryta med 1 dl vatten och koka i 10 min.
  3. Skumma av väl.
  4. Lyft av grytan och rör i sockret, rör tills sockret löst sig.
  5. Värm burkar och lock i ugnen i 100 grader medan lingonen kokar.
  6. Häll upp lingonsylten i de varma burkarna och sätt på lock. Det här gör att sylten håller längre.