Hallonsylt

4

Vi i familjen har stora områden med vilda hallon på tomten och har nyligen även planterat hösthallon. Det har lett till att vi med stor glädje plockar och syltar de här smarriga hallonsorterna.

De vilda hallonen är små men med otroligt god smak så det blir en rejäl skörd per sommar. Trädgårdshallonen är både lättskötta och ger fantastiskt bra med frukt. De är stora, goda och dekorativa och används både till flingorna, på bakverk och som sylt.

På hösten plockas flera liter hallon men i flera omgångar. Så är det något jag kan rekommendera att satsa på att odla i trädgården så är det hösthallon. Tidigare har jag beskurit plantorna på hösten för att skörda nästa höst och det har fallit väl ut.

I somras fick jag veta att det går att skörda även vid midsommar om årsskotten sparas. Det ledde till viss obeslutsamhet så nu har jag beskurit det mesta men lämnat några årsskott som experiment så vi får vänta och se till sommaren hur det går.

Recept – Hallonsylt

Ingredienser:

  • Hallon
  • Syltsocker, motsvarande halva hallonens vikt

Gör så här:

  1. Rensa hallonen.
  2. Lägg Hallonen i en kastrull och koka upp tills bären är i den form du vill ha. (Vi gillar när de är riktigt mosade.)
  3. Skumma av regelbundet för att öka hållbarheten på sylten.
  4. Tillsätt syltsocker och koka på medelvärme i 3-5 minuter beroende på hur fast du vill ha sylten.
  5. Värm samtidigt burkar och lock i ugnen på 100 grader.
  6. Häll upp den varma sylten på varma burkar och sätt på lock så håller de länge.

Serveras gärna på nybakat bröd, kex eller på pannkakor.