Mild babyrätt – uppiffad barnfavorit
En korvgryta vi började tillaga när barnen var riktigt små. Snabbt blev den allas favorit och kom ofta upp på menyn när de fick önska vad vi skulle laga till middag.
I originalet var den en mild Korv Stroganoff utan salt men nu är den påbättrad med fler kryddor, men den viktigaste kryddan har alltid varit timjan! Barnen vill hjälpa till med att smula ner den torkade timjanen i grytan, så de fick lite var i handen för det var viktigt att det var rättvist och alla ville vara med. Därefter smakade de av med var sin sked och sen gällde det att snabbt ställa fram på bordet för då ville de genast ha mer.
Korvgryta
RECEPTET GER: 8-10 Portioner
FÖRBEREDELSE: 15 min
TILLAGNING: 15 min
FÄRDIG PÅ: 30 minEn mild och smakrik gryta en variant av stroganoff.
Ingredienser
- 75 g smör
- 1 st en stor gul lök
- 1,5 kg falukorv Helst med hög % kött.
- 3-4 msk mjöl
- 3-5 dl mjölk 3 procentig
- 500 g passerade tomater
- 2 dl chilisås
- 1 msk tomatpuré
- 1 tsk salt
- 1 krm grovmald svartpeppar
- 0,5 krm vitpeppar
- 1 msk strösocker
- 1 msk timjan
- 3 dl vispgrädde
Tillagning
- Skala och finhacka löken.
- Fräs löken i smöret.
- Strimla Falukorven, lägg dem i grytan allt eftersom.
- När löken och korven blivit lite brynta, strör du över mjölet och rör om.
- Tillsätt mjölken lite i taget och rör om hela tiden.
- Rör i passerade tomater, chilisås och tomatpuré.
- Blanda i kryddor och socker. Salta och peppra efter egen smak.
- Tillsätt grädden och koka upp.
- Servera gärna med ris och säsongens grönsaker.