Brytbröd med anis och fänkål – Perfekt på buffén

372
Brytbröd med anis och fänkål

Vackert bröd till kalas och fest

Det är så trevligt att bjuda på brytbröd vil kalas och fester. Det ser både vackert ut och är rätt praktiskt då alla kan “bryta” loss varsin portions-bit. 

Vi brukar äta detta till grytor, soppor eller när vi bjuder på nån på buffé. Det passar att duka fram på en stor bricka och att var och en bryter en bit. Goda kryddor ihop med kesella. Den gör sig också bra till en smakrik ost! Det blir en god knaprig skorpa då den svalnar utan bakduk. Allra godast när det är nybakat, men det fungerar även att frysa in och bjuda på vid ett senare tillfälle.

 

Brytbröd med anis och fänkål

RECEPTET GER: 1 långpanna (30 Portioner)
FÖRBEREDELSE: 1 tim 30 min
TILLAGNING: 30 min
FÄRDIG PÅ: 2 tim 0 min

Ett saftigt bröd för långpanna med kesella, anis och fänkål.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 2 msk farinsocker
  • 250 g kesella
  • 1 tsk anis mortlas
  • 1 tsk fänkål mortlas
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 13-15 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Smula jästen i en bunke. Häll farin och salt över jästen.
  2. Mortla anis och fänkål, häll i bunken.
  3. Värm vattnet till 37 grader. Häll det i bunken och låt jästen lösa upp sig.
  4. Tillsätt grahamsmjöl och vetemjöl under omrörning.
  5. Låt degen jäsa i 45 min under handduk.
  6. Stjälp upp degen på bakplåtspapper på den djupa plåten. Strö lite grahamsmjöl över och tryck ut degen.
  7. Skär degen i 30 rutor med mjölad kniv.
  8. Jäs i 30 min under handduk.
  9. Grädda i 225 grader på nedersta falsen i 30 min.
  10. Svalna på galler utan bakduk!