Sirapslimpa med råg – Gott till julskinkan

800
sirapslimpa

Sirapslimpa som får ta lite tid

En mörk och fin limpa som får sin färg av mörk sirap och soya – sockerkulör. Det här blir en matig sirapslimpa då den även innehåller rågmjöl. Det kan bli ett sött favoritbröd om du har gott om tid när du ska baka. Det här brödet passar jag på att baka samtidigt som jag storstädar,  då det ska jäsa under längre stunder blir det en utmärkt kombination.

Brödet passar lika bra till smörgåsar på stranden som med julskinka och senap (Det finns ju andra bröd än sånna med vört även under julen). Går mycket bra att frysa in och bunkra upp till kommande mackor.

Sirapslimpa

RECEPTET GER: 4 limpor
FÖRBEREDELSE: 3 tim 0 min
TILLAGNING: 60 min
FÄRDIG PÅ: 4 tim 0 min
En mörk och söt sirapslimpa. Mycket enkelt att baka, men det behöver jäsa under tre timmar totalt.

Ingredienser

Tillagning

  1. Smula ner jästen i en bunke och häll över sirap, salt och soya.
  2. Värm vattnet och häll över jästen, rör tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt rågmjölet och rör kraftigt, tillsätt därefter vetemjölet. Rör tills degen blir seg och smidig.
  4. Jäs i 2 timmar under handduk.
  5. Ta upp degen på bakbordet och knåda ordentligt. Dela degen i 4 lika stora bitar och forma dem till jämna längder.
  6. Lägg längderna på en bakplåtspappersklädd plåt och placera även bakplåtspapper mellan längderna så att de ej jäser ihop. Låt längderna jäsa i ytterligare 1 timma under handduk.
  7. Grädda i 200 grader på nedersta falsen i 1 timma. (Gör du halva satsen grädda i 40 min.)
  8. Pensla limporna med vatten och låt svalna under handduk på galler.