Farmor Ingegerds broccolisoppa

15

När jag och min syster var små och åkte från västkusten till farmor och farfar utanför Stockholm var det tradition att vi blev bjudna på antingen broccolisoppa eller grönkålssoppa när vi kom fram. Det var ljuvligt gott att få varm soppa med ett gott bröd till och krypa upp i farfars knä och mysa medan maten dukades fram. Det är samma recept på båda sopporna, variationen är att broccoli och grönkål kan ersätta varandra. Än idag letar jag efter de djupa tallrikarna som soppan serverades i. De vita, djupa tallrikarna från Blå eld av Hertha Bengtsson. Några vackra blå uppläggningsfat och en kanna har vi i vår ägo. Det intressanta är att den läckra blå färgen används främst på uppläggningsfat, skålar och kannor medan tanken var att mat och dryck avnjuts på vita servisdelar. På min önskelista står även tekopparna, med vit kopp och blåa fat. Tyvärr finns inte en enda hel kvar efter farmor och farfar som klokt nog använt dem väl som sin vardagsservis. Jag gillar inte bara mat utan har även ett stort intresse för olika serviser.

- Annons -
 
Följ 💚 vår spellista på Spotify med avslappnande musik.
 
 

Recept – Ingegerds broccolisoppa

Ingredienser:

 • 1 stor gul lök
 • 2 vitlöksklyftor, valfritt
 • 800 g broccoli, färsk eller fryst
 • 2 buljongtärningar, varierar mellan grönsaks-/hönsbuljong
 • 8 dl vatten
 • 2 dl vispgrädde
 • 2 dl riven ost

Gör så här:

 1. Skala och dela löken grovt.
 2. Fräs löken gyllene och häll i broccolin. I originalet var det ingen vitlök så det är valfritt att steka med vitlöken.
 3. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Beroende på känsla varieras smaken lätt genom variera buljongtärningarna. Det blir oftast två olika tärningar, en grönsak och en annan.
 4. Låt koka ca 10 min.
 5. Kör med stavmixer för att få en slätare soppa, men lämna gärna lite bitar.
 6. Tillsätt grädde, värm utan att koka.
 7. Om alla gillar ost så rörs osten i strax innan servering. Här hemma serveras soppan utan ost och en skål med riven ost ställs fram bredvid och så tar den som vill ha ost. Barnen uppskattar soppan extra mycket när den serveras tillsammans med ett nybakat bröd.