Stekt sötsur brysselkål á la Marika

584

På hösten och vintern är varma tillbehör extra gott till olika maträtter. En modern tvist på sötad brysselkål är den här med vår ”hemodlade” honung, citron och solrosfrön. Sedan vi blev biodlare är det kul att experimentera med honung i fler rätter.

- Annons -
 
Följ 💚 vår spellista på Spotify med avslappnande musik.
 
 

När jag växte upp fick vi brysselkål med sirap på av mamma och söta grönsaker var tilltalande redan då. De här har en god sötsyrlig smak och solroskärnorna ger en nötig smak. Pricken över i är att riva över en god lagrad ost precis innan servering.

Barnen jublar när de serveras med kommentarer som ”Åh! är det den goda med honung och citron!” och ”I love brysselkål”. Bra omdömen kan man som mamma lugnt ta till sig och det är roligt att fixa i köket när det uppskattas. Låt er väl smaka!

Recept – Marikas stekta brysselkål

Ingredienser:

  • Brysselkål, så det täcker stekpannans botten
  • 1/2 citron
  • rapsolja att steka i
  • 25-50 g smör
  • 2-3 msk honung
  • en nypa salt, vanligt eller flingsalt
  • 1/2 dl solroskärnor
  • smakrik ost att riva över

Gör så här:

  1. Skölj och halvera brysselkålen.
  2. Stek brysselkålen i olja med snittytan nedåt först, rör runt när de börjar få fin färg.
  3. Lägg i smöret och låt det smälta.
  4. Pressa i citronsaften från den halva citronen och häll/klicka i honungen.
  5. Strö över solroskärnor och vänd runt.
  6. Precis innan servering riv över valfri smakrik ost.