Lyxig och lättlagad soppa på sötpotatis
Detta är en härlig slät soppa på sötpotatis med fina små inslag av både chili och lime. Den får en härligt och ganska intensiv gul-orange färg där chilin bildar små lysande prickar som påminner om saffran. Det blir också en ganska spännande brytning med några matskedar pressad lime. Några brynta vitlöksklyftor höjer smaken ytterligare.
Gott att ha till sötpotatissoppa
Det är ju väldigt gott med bröd till soppa. Den här gången blev det detta snabba och jättegoda matbröd med kummin.
Vid festligare tillfällen är det gott att servera med en klick färskost, med smak av vitlök och örter. Extra lyxigt blir det med torkade chips till, gjorda på parmaskinka. Tunna skivor torkade i ugn som smälter i mun. Fantastisk smak med en fin sälta. (Kanske ett recept som kommer på sidan framöver.)
Barnen gillar att få stekta kyckling-tärningar till. Två lite större kycklingfiléer i små bitar, steks i rapsolja och kryddas med salt, vitpeppar och curry.
[the_ad_placement id=”placed-in-article-manual”]
Sötpotatissoppa
6 portioner
Ingredienser
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor, stora
- 1 kg sötpotatis
- 1 röd chilipeppar
- 1 buljongtärning, (grönsak/höns)
- 1 tsk salt
- 8 dl vatten
- 1 burk kokosmjölk, ca 400g
- 4 msk limesaft
Gör så här
- Skala och tärna sötpotatisen. Lägg i en bunke.
- Hacka lök och vitlök. Fräs i rapsolja.
- Häll i sötpotatisen och fräs någon minut.
- Salta, tillsätt buljongtärning och vatten.
- Koka ca 20 min, tills sötpotatisen blivit mjuk.
- Mixa, med stavmixer så slät du vill ha soppan.
- Tillsätt kokosmjölk och limesaft och låt det sjuda.
- Smaka av med salt och limesaft.
- Servera gärna med nybakat matbröd smaksatt med kummin.