Lizzies pizza i långpanna

9889
hemmagjord pizza i långpanna enkel och god

Grymt god och räcker till många

Den här pizzan har jag växt upp med på 70-talet. När vi var små köptes ingen pizza. Då var det hemmagjord pizza i långpanna som gällde. Det tyckte vi var kalas! Det är även en önskerätt av våra barn när vi inte köper hem pizza, vill säga.

Snabbt utan jäst

Botten är suveränt god och att variera toppingen är bara upp till din egen fantasi. Barnen gillar bäst strimlad falukorv eller köttfärs med mycket ost. Perfekt att slänga ihop när alla är hungriga och vill ha  mat nu. Det går snabbt för den jäser fort då den är gjord med bakpulver.


Pizza i långpanna

 • RECEPTET GER: 1 långpanna (6 Portioner)
 • FÖRBEREDELSE: 15 min
 • TILLAGNING: 10 min
 • FÄRDIG PÅ: 25 min

Enkel och matig pizza som räcker till många.

Ingredienser

Fyllning

Tillagning

 1. Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke.
 2. Smula i smöret.
 3. Blanda ägg och mjölk i en skål, rör ner blandningen i mjölet.
 4. Tryck ut eller kavla ut degen på bakplåtsklädd plåt.
 5. Lägg på önskad fyllning.
 6. Baka högt upp i ugnen i 250 grader i 10 min.
 7. Servera med en färsk sallad eller en vitkålssallad.

 Prova detta när du gör pizza i långpanna

Pizza slicer

Ok, det kanske verkar onödigt – men icke. Jag förstod inte hur bra det var förrän jag köpte en sån här pizza slicer (Kökets favoriter). Det fina är att man inte förstör toppingen. Om du försöker skära i smält ost, ananas och korv så kommer allt topping att släpas runt på pizzan. En slicer bara rullar och trycker neråt. Du behöver alltså bara trycka nedåt och rulla så delar du pizzan i bitar. Jag använder den också till mjuka kakor jag gör i långpanna. Där är den perfekt för att skära upp bitar ur en känslig kaka. (Vi har samarbete med Kökets favoriter så handlar du via oss får vi en liten provision. Tack!)

Tillbehör på Pizzan

Här är några av våra favorittillbehör att ha på denna suveräna pizza. Förslag på topping du kan prova kommer här.

Hela tomatskivor

Detta är något man sällan stöter på nu för tiden. På 70-talet var rätter med varm tomat mycket vanligare. I alla fall i traditionell svensk mat. Skär ganska tjocka skivor av hela tomater och lägg under osten. Gillar du tomat och ost är detta ett hett tips.

Ananas – bitar eller ringar

Hur gör man en Hawaii-pizza? Enkelt man lägger på ananas. Vi tycks ha fastnat i 70-tals trenden där ananas var högst exotiskt och exklusivt. Visserligen från konserv, men det var ju nästan allt då. Jag köper burkarna med ringar. De är lite billigare än ”chunks” där någon redan delat ringarna åt dig. Jag öppnar burken, häller av spadet i ett glas (det är alltid någon som rusar fram och dricker upp det), sticker ner en kniv i mittenhålet och trycker ut mot kanterna. Vips har jag tillverkat chunks själv. Alla gillar ananas i vår familj så det åker ut över hela långpannan. Under osten då såklart. Det är inte ovanligt att man ser hela ringar på pizza, så det funkar nog bra det med.

Köttfärs

Kör du inte med falukorv så funkar lite köttfärs bra. Ibland blir det lite över från frdags tacosen och detta är välkommet på lördags pizzan. Jösses det låter det, Taco på fredag, pizza på lördag. Nåja, ibland så’. Gott är det i alla fall.

Paprika

Också något som var exotiskt på 70-talet. Nu odlar svärmor paprika i växthuset så man får nog betrakta paprika som husmanskost nu för tiden. Strimlor eller stora ringar passar fint och ser vackert ut under osten. Jag gillar bäst röd eller gul paprika på pizza men det går ju såklart med vilken som.

Ta en fin ost

Ok, detta skall vara en enkel rätt men vill man lyxa till det så finns det ju en hel del olika ostar man kan riva över om man vill slippa hushållsosten ett slag. Ta en sort du gillar, det finns många färdigrivna ostar i kyldisken. Välj någon som det inte står ”pizza-ost” på så blir det en lite mer spännande smak.

Peperoni

Slutligen skiva ringar av Peperoni över pizzan om du vill spetsa till den lite. Tycker du att ananas och tomat är för mesigt, ja då passar nog detta. Jag tycker nog att de är godast att äta separat ihop med pizzan. Kalla saftiga till den varma pizzan. Gott.

Vin och öl

Valfritt såklart men öl (för de vuxna då alltså) ligger helt i traditionen om vi ser till vad som dracks på 70-talet. Nåt vitt vin kan nog passa idag. Det gör det hela lite festligare trots att det bara är pizza gjord i långpanna. Barnen drack Bobs apelsinsaft på gul dunk när jag var liten. Men det är väl för enkelt idag. Man varför inte lite bubbelvatten med citron. Det lättar upp när man börjar känna att pizzan liksom ”satt sig”.

Fler Familjerecept-favoriter

Detta är familjens paradrätt. Middag väl värd en kung och drottning. Här är receptet på Spagetti Rogantino. Detta hittar du garanterat ingen annanstans på hela internet.